Опасността от птичи грип у нас не е отминала

Опасността от птичи грип у нас не е отминала. Обикновено грипната епидемия продължава с прелета на птиците и затоплянето, което се наблюдава, е опасно, каза за „Агрозона“ проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

Опасността от птичи грип у нас не е отминала

От ноември 2016 г. до първите дни на януари 2017 г. птичият грип стана причина за унищожаването на около половин милион птици, така че в сравнение с тогава загубите през този сезон са минимални, отчете специалистът.



Тази зима до момента страната ни се размина по-леко с птичия грип, тъй като навреме са взети много сериозни мерки съвместно с БАБХ и Министерството на земеделието, каза проф. Димитър Белоречков. Предприети са профилактични мерки и спазването на наредба 44, свързана с биосигурността при птиците. Затварянето на птиците също е изиграло ключова роля за по-ниското ниво на заболеваемост, каза още професорът. Сериозни мерки са взети и в посока да не се зареждат птици в сгради, които не са пригодни за целта. Младите птици, които сега се зареждат, също ще бъдат държани в затворени помещения по-продължително време и няма да имат контакт с диви птици, които евентуално могат да пренасят болестта.