Изграждат производствена база за розово масло край Добрич

Розовото масло е едно от богатствата и символите на България. То е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. Цени се не само заради своя богат мирис, но и заради трайността, която се дължи на много балансирания му състав от восъци, алкохоли и микрокомпоненти.

Изграждат производствена база за розово масло край Добрич

Скоро се очаква да бъде изградено и предприятие за преработка на розов цвят и други етерично-маслени култури край село Славеево (Добрич).


В базата ще се добива масло от роза "Дамасцена" от около 300 декара насаждения, според депозираното инвестиционно намерение на частно дружество. От масив със същата площ ще се осигуряват лавандулови съцветия, маточина и салвиева трева.

Предприятието ще разполага с четири дестилационни апарата. През стопанския цикъл чрез водно-парна дестилация ще се получава 0.055 тона розово масло, като ароматният цвят ще се събира всеки ден. В базата ще се добива още 2.6 тона масло от лавандула, 0.045 тона от маточина и 0.240 тона от салвия.

Според инвеститора производството на етерични масла край Славеево няма да засегне близки защитени местности и зони, сред които са "Орлова могила", "Суха река", "Батова".

Названието „Българско розово масло“ е защитено с патент през 2014 г. като български продукт в регистъра на защитените от Европейската комисия географски наименования. Печели редица златни медали на изложения в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано и др. 

Страната ни е била световен лидер в износа на розово масло до 1983 г., а през 1930-те световен лидер с 4/5 от световното производство на розово масло. Към момента България продължава да е един от водещите производители и лидери в износа на розово масло в света.

Източник: uspelite.bg