Стопаните на кучета живеят по-дълго

Шведско проучване показва, че хората, които имат кучета, увеличават шансовете си за по-дълъг живот, тъй като при тях е снижена опасността от сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт.

Стопаните на кучета живеят по-дълго

Стопаните на четириноги е с 20% по-малко вероятно да загубят живота си преждевременно, а рискът от заболявания на сърцето е с 23% по-нисък. Най-изразени са тези здравни ползи за хора, които живеят сами с кучето си и тези, които се грижат самостоятелно за четириногия си приятел, като при тях рискът от преждевременна смърт намалява с 33%.



Как кучето удължава живота?

На първо място – чрез движението. Животинчето се нуждае от всекидневни разходки по два пъти дневно, и стопанинът, за да отговори на тази негова необходимост, се разхожда и той. Това само по себе си е значителна двигателна активност, която често при отсъствието на четириного, си спестяваме. Още повече че не са редки случаите, в които покрай кучето си стопаните се мотивират да тичат за здраве или да карат колело, докато животното ги следва. Така се подобрява кръвообръщението, укрепва се сърцето, поддържа се мускулния тонус и се подобрява метаболизма.

Освен това само по себе си времето, прекарано навън, се отразява благоприятно върху настроението, намалява напрежението, калява организма и действа мощно срещу стреса. Това също допринася съществено за здравето.

Не на последно място собствениците на домашни любимци по-рядко се чувстват самотни и нещастни, тъй като животинчетата са прекрасна компания, с тях винаги има игри и положителни емоции.