5 юли - ден на бикините

Празник, посветен на един от най-популярните плажни женски костюми - бикините, се чества днес в света.

5 юли - ден на бикините

Историци и археолози предполагат, че този тип бански е съществувал още по времето на Римската империя. На известна мозайка от III-IV в. сл. Хр.,намеренa във Villa Romana del Casale, в Сицилия, са показани няколко римски гимнастички, облечени в бикини.


Женските статуи с елементи на дрехи, приличащи на бикините са намерени и в развалините на Помпей.

 

Но истинската им история започва на 5 юли 1946 година, когато французинът Луи Реард успял да уговори своя позната танцьорка Мишелин Бернадини да представи пред публика новия бански костюм от две части. Името му идва от атола Бикини в Тихия океан, на който САЩ изпробва атомна бомба. Ренард решил, че така „ще взриви" модната публика.

Появяването на скандалния костюм предизвика оживена дискусия в целия свят. В католическите страни, такива като Испания, Португалия и Италия бикините били забранени. Организациите, борещи се за повишаването на нравствеността, натискали Холивуд с искания да бъдат изрязани сцените с актриси, облечени в бикини. През 1957 година, списание Modern Girl пише: "Не можем да не говорим и за така наречения бански-бикини. Изобщо не можем да си представим, че е възможно едно порядъчно момиче да облече подобно нещо".

Били са необходими повече от 10 години преди банският от две части да престане да шокира публиката. Значителен принос за популяризирането на този тип бански има и Бриджид Бардо, която във филма си „И бог създаде жената" се появява с такъв бански костюм. След филма, бум на облечени в такива бански има на Ривиерата и в Сан Тропе.

В Америка бикините масово навлизат през 60-е години на миналия век, когато стана модерно вечерните приеми да се организират във или около басейни. През 70-те години на мода излязоха бикините „танга"- съставени от две лентички, а през 1990 година станаха модни по-спортните модели.