Старата гара - за времето, когато жените са били посрещани с цветя, а мъжете с вестник

Разрухата на старата гара носи спомена за далечните и различни времена. Времена, в които жените са били посрещани с цветя, а мъжете с вестник. Стените на сградата са свидетели и на не толкова приятни спомени. Хубави и приятни моменти, за които трябва да се знае.

Старата гара - за времето, когато жените са били посрещани с цветя, а мъжете с вестник

Железопътната гара в град Добрич е построена през 1910 година. Тя е отклонение на най-старата железница Варна – Русе по проект на барон Хирш. Впоследствие отклонението Девня – Добрич е направено по настояване на населението на града, Добричката община и възприето от държавното и административно ръководство на железниците в България. Проектът е спечелен от предприемача Георги Иванов Попов. Със строежа се ангажира италианска фирма. 


Първият влак Варна – Девня – Добрич е пуснат през 1910 година, като безплатна екскурзия за населението на Варна и околните селища. Купетата са дървени и години наред остават такива. 


Старата гара е главна артерия на живота в Добрич по времето, когато е българска земя и по време на румънската окупация. Тя свързва Добрич с Европа през България до 1913 година. Тази връзка прекъсва за периода 1913-1916 година, когато съгласно Берлинския договор Южна Добруджа е дадена на Румъния. 

Паметна за Добрич е 1916 година, когато румънците са принудени да напуснат пределите на Южна Добруджа. Озверени, че трябва да отстъпят плодородната ни земя, ден преди оттеглянето си, те пленяват невинни български граждани. Затварят около 60 човека в чакалнята на жп гарата. Късно вечерта, преди заминаването си, румънски войници по заповед са изклали затворените пленници. Спасява се само едно дете, което разказва какво се е случило. 

Жертвите са заровени в обща гробница в стария гробищен парк, а през 1974-та са пренесени във Военния гробищен парк. На паметна плоча са посочени имената им.


Новата сграда на ж.п. гара юг е открита през май 1992 година при началника на тогавашния железопътен район Пенчо Ненов. 

Днес старата железопътна гара е обявена за паметник на културата, а площадчето и булевардът, минаващ пред нея се наричат „Добричка епопея“. 

Регионален исторически музей Добрич предлага проект за реставрация и социализация на старата гара. Музеят в Добрич не разполага с помещения, в които може да се разположи експозиция за Добруджанското освободително движение, затова според него трябва да се направи голям музеен комплекс, който да включва детайли от историята на ВДРО и ДРО, да показва икономическата, политическата и стопанската култура не само на южна Добруджа, но и на северна.