Медът е третият най-фалшифициран продукт в света

В Европа се стопанисват около 17 млн. пчелни кошера, а пчеларите наброяват около 600,000.

Медът е третият най-фалшифициран продукт в света

Производството на мед възлиза на около 250 хил. тона годишно, което прави ЕС вторият най-голям производител на мед след Китай.  Именно от тази азиатска страна има внос на мед в Европа, за да се покрие вътрешното потребление, посочват от Европейския парламент във връзка с гласувания вчера Доклад за пчеларството в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП.


Мерките за подкрепа на сектора, заложени в доклада, са увеличаване на средствата за националните пчеларски програми, подобряване здравето на пчелите  и защита на местни и регионални видове мед. 

Медът е третият най-фалшифициран продукт в света. ЕС определя меда като природно сладко вещество и има директива, в която са заложени високи стандарти за качество. Въпреки това изследване е показало, че 20% от пробите, взети от външни граници на ЕС и в помещения на вносители са показали отклонение от тези стандарти. Причини за това са добавяне на захарен сироп или твърде рано вадене на меда.

Припомняме, че евродепутати настояват да се спре разпространението на фалшив мед на европейския пазар, тъй като той води до понижение на цената на качествената суровина и повдига въпроси, свързани със защита на потребителите. Членовете на ЕП настояват за по-строг контрол на вноса, по-добри процедури на изпитване на меда, по-добро засичане на примеси както и по-високи глоби за нарушители.

В приетия доклад е заложено още по-силно популяризиране на консумацията на меда и ползите за здравето, които носи продуктът, особено сред децата в училищата.