Победа за хората! Победа за Добруджа! Победа за България!

Битката за земята и водата на най-плодородната територия на Европа бе спечелена от добруджанци. Месеците усилия се увенчаха с успех - няма да се добива газ в Община Генерал Тошево.

Победа за хората! Победа за Добруджа! Победа за България!



Заседание на експертния екологичен съвет към РИОСВ – Варна се проведе днес. На него бе резгледан докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение "Разработване и усвояване на находище „Спасово“, с площ 219 кв. км., в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич" на "Русгеоком БГ" ЕАД. Само трима бяха "за". 34-ма гласуваха срещу искането за добив на газ в Община Генерал Тошево.

Така на практика с днешното решение и с резултата от референдума се слага край на продължилата повече от половин година битка на хората от Добруджа в защита на своята земя.

Пред "Русгеоком БГ" остава възможността да обжалва решението на РИОСВ - Варна пред Административния съд.


По време на заседанието на експертния екологичен съвет пред РИОСВ - Варна се проведе протест срещу добива на газ в Златна Добруджа, в който се включиха много хора от Генерал Тошево, Добрич и Варна.