Световен ден на целувката

От 1988 година, на 6 юли целувката отбелязва своя световен ден. Всеки жител на планетата в живота си се целува средно по 100 хиляди пъти.

Световен ден на целувката

За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е изобретена от маймуните. Смята се, че целувка поне веднъж дневно се отразява благотворно върху психическото здраве. За да бъде благотворна за тялото обаче , тя трябва да продължава поне 3 минути. Именно тогава в организма се изработват много хормони на щастието - ендорфини.

Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка нормализира киселинността в устата, т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес.

 

В Древен Египет целувката е била напълно непозната. И Клеопатра, прочута със завоеванията си над мъжете, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата.

Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите. В Средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.

Ескимосите вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филми.

Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял. Германците са най-любвеобилната нация. Те се целуват в наши дни ежедневно средно 3,2 пъти по бузата и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки.

Има места, където целувката се смята дори за престъпление. И досега в щата Индиана (САЩ) действа закон, според който „на мъжа с мустаци е забранено да целува човешко същество". В щата Кънектикът (САЩ) е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

В Индия пък, родината на Кама Сутра, е абсолютно забранено целуването на публични места. В Италия закон забранява на шофьорите на моторните превозни средства и на пътниците в тях да се целуват.