Общинското ръководство на Тервел с предложение за създаване на ново трасе за обход на града

Първата редовна сесия на Общински съвет в град Тервел ще се проведе днес. Бюджетът на общината е подготвен , внесен в общински съвет и ще бъде подложен на процедура по гласуване, но внимание заслужават и другите предложения, които общинска администрация е подготвила за разглеждане на първата за тази година сесия.

Общинското ръководство на Тервел с предложение за създаване на ново трасе за обход на града

Едно от интересните предложения е това, което цели да бъде получено съгласието на общинския съвет за изместване на трасето на обходния път на гр.Тервел в посока към град Силистра. Става дума за Републиканският път III 207 Ветрино – Кочмар – Тервел – Честименско – Алфатар. В момента всички превозни средства движещи се по направленията Алфатар – Силистра, Ветрино – Шумен – София и към Добрич - Варна преминават през град Тервел. Трасето на пътя им пресича промишлената зона в края на Тервел (посока Добрич), преминава през жилищния квартал “Изгрев и през жилищната зона на ул.“Тича“ извежда до края на гр.Тервел, където се свързва с пътя за Силистра. През последните години основен проблем представляват тежкотоварните автомобили. Допълнително, не са редки случаите, в които те нощуват върху тротоар на ул.“Тича“, срещу заведение в ЖК“Изгрев“. В квартала има детска градина,търговски обекти,заведения за хранене, многофамилни панелни жилищни сгради.Там е и професионалната гимназия, както и градският парк. Всички тези обекти генерират движение на пешеходци, сред тях и много деца. Множеството преминаващи и нощуващи в квартала тежкотоварни автомобили крият риск за хората в квартала.



Предложението на общинското ръководство е да се създаде ново трасе за обход на гр.Тервел, като първият му участък е общински път DOB3201. Този път има дължина от 1750 м. и свързва път III 207 с общинския път Тервел-Полк.Савово. Пътят за с.Полк.Савово бе основно ремонтиран през предходния планов период със средства по ПРСР, а пътят DOB3201 е в добро състояние. Необходими са малко по обем средства, за да бъде ремонтиран. След първият участък от 1750 м., следва преминаване отново по общински път (Тервел-Полк.Савово с дължина на участъка 1450 м.) и при неговия край, който е при връзката му с улица „Тича“, обходният път се влива отново в път  III 207 и продължава по досегашното си трасе, за да стигне до кръговото кръстовище на пътя за гр.Силистра.

Основната инвестиция, която общината трябва да направи е в преустройване на кръстовището, което следва да осигури връзката на новия обходен път с пътя III 207. То се намира в края на ул.“Тича“, в района на бивш завод „Хан Тервел“. Общината вече е подготвила два варианта на идейна разработка за преустройването на това кръстовище. В съседство на пътя се намират два празни общински терена, което позволява преустройството на кръстовището да стане без засягане на частни имоти. Изборът на вариант за проектиране ще бъде направен след съгласуване с компетентните органи. След изготвянето на техническия проект, Общината ще търси източници на финансиране, за да реализира тази важна за безопасността на гражданите на Тервел инвестиция. Според новото предложение, обходът ще е с 950 м. по-дълъг от сега установения.