Близо 9 млн. чужденци са посетили България през 2017 г.

Близо 9 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2017 г., което е със 7,6% спрямо 2016 г., която беше рекордна, сочат окончателните данни на Националната статистика.

Близо 9 млн. чужденци са посетили България през 2017 г.

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че това са видимите резултати от усилията на ведомството за привличане на гости през четирите сезона и разширяване на крилата на сезоните. Целта, според министъра, е тази година чужденците у нас да стигнат 10 млн., което по думите й е напълно постижимо.



От туристическото министерство посочват, че 10-те водещи пазара за чуждестранни посетители също регистрират ръстове. Отличничка е Гърция, като туристите от нея през миналата година са над 1,157 млн., което е с 8,5% нагоре спрямо година по-рано. Румънците, почивали у нас, също са над милион – 1,139  млн., което е почти 4% ръст. Германия, Турция и Русия заемат съответно трето, четвърто и пето място сред топ пазарите. Най-значително е увеличен интересът на турски туристи към България. Те са  били с 12,5% повече спрямо предходната година, достигайки 636 хил. В топ 10 на държавите с най-активни туристи към нашата страна, са Македония, Сърбия, Полша, Великобритания и Украйна.

Статистиката сочи, че над 61%, или 5,45 млн. от всички туристически посещения, са от европейските страни.

Ръстът на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, коментира министър Ангелкова. Тя посочва, че по данни на БНБ за периода януари-ноември миналата година приходите са скочили с 9,1% и са в размер на 6,6 млрд. лв.