Близо 5 000 нарушения откри "Инспекция по труда" - Добрич през миналата година

През 2017 г. Дирекция „Инспекция по труда” - Добрич извърши 1229 проверки предимно в предприятия от икономически дейности, свързани с търговия, ресторанти, селско стопанство, строителство на сгради, растениевъдство, животновъдство, хотели, сухопътен транспорт, производство на облекло, търговия на едро, образование, охранителни дейности.

Близо 5 000 нарушения откри "Инспекция по труда" - Добрич през миналата година

По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 164 проверки.



При проверките са установени общо 4956 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 2237 броя, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда 2681 броя и 38 по насърчаване на заетостта и трудовата миграция.

За отстраняване на констатираните нарушения са предприети принудителни административни мерки. Във връзка с констатираните нарушения са съставени 431 акта за установяване на административни нарушения.

Инспекцията по труда стриктно контролира и законосъобразното наемане на работа и условията на труд на непълнолетните лица. За  2017 г. В Дирекция „Инспекция по труда“ са дадени 578 разрешения или откази за работа на непълнолетни лица. За сравнение за същия период на 2016 г. дадените разрешения са били 466 броя.

С промените в Кодекса на труда, които са в сила от 17.07.2015 г. се създаде нов член 114а, в който е регламентиран трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден. В тази връзка и с оглед налагането на практиката за използване на този вид договори през 2017 г. са извършени множество проверки на земеделски производители. Вследствие на засилените проверки на земеделските производители през този период в Дирекция „Инспекция по труда“ са заверени 12957 образци на еднодневни трудови договори на 77 регистрирани земеделски стопани от област Добрич, при 9256 образци на 64 стопани за цялата 2016 г. Заверените трудови договори са за обработка на насаждения и прибиране на реколта от плодове и зеленчуци и на лавандула.