Днес честваме Сретение Господне (Зимна Богородица)

На днешния ден православната църква отбелязва Сретение Господне.

Днес честваме Сретение Господне (Зимна Богородица)

Празникът Сретение Господне датира от раждането на Иисус, когато майка му Света Богородица донесла Божия Син в Йерусалимския храм, понеже според  Мойсеевият закон всяко първородно дете от мъжки пол трябва да бъде посвещавано на Бога 40 дни след своето раждане. По обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.



Според народните вярвания света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е "вълча Богородица", свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото - чрез житна жертва, сексуално въздържание и редица забрани, имащи магически характер.

През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Имен ден празнуват: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен.