Ученички от ПМГ "Иван Вазов" влязоха в националния отбор по математика

Петя Катранджиева и Елена Вутова - възпитанички на природо-математическа гимназия "Иван Вазов" в Добрич, станаха част от разширения национален отбор за Европейската олимпиада за момичета по математика, съобщават от учебното заведение.

Ученички от ПМГ "Иван Вазов" влязоха в националния отбор по математика

 


Надпреварата ще се проведе през април т. г. във Флоренция, Италия. Възможността да участват в европейския математически форум момичетата от Добрич получиха благодарение на отличното си представяне на зимния математически турнир „Атанас Радев“, който се проведе в края на януари в Ямбол и бе организиран от Министерството на образованието, местното Регионално управление по образование и Съюза на математиците в България. Елена Вутова завоюва първа награда сред участниците от 8 клас.  

Турнирът "Атанас Радев" е за ученици от 8 до 12 клас. Той е едно от най-важните, престижни и сложни състезания у нас, посочват от ПМГ "Иван Вазов". Задачите, които се решават, са на нивото на международните олимпиади по математика.

Тази година в турнира Атанас Радев" се включиха около 400 ученици. Жури от изтъкнати математици с председател проф. д-р Иван Тонов оцени резултатите и класира състезателите.