Йордан Йорданов: Не приемам да се упражнява натиск върху Общината

Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов пред Добрич онлайн

Йордан Йорданов: Не приемам да се упражнява натиск върху Общината

- Г-н Йорданов, в последно време в социалните мрежи едно мобилно приложение постоянно публикува снимки и информация, с които Община град Добрич се обвинява в липса на публичност и прозрачност. Снимките показват дупки по улиците, пропаднали коли и други нередности. Дори в централен сайт е публикувана информацията, че това е приложение на Общината, в което всеки може да подава сигнали. Как ще коментирате това?


- Това е абсолютно некоректно. Първо, приложението не е наше. И второ – това ми прилича на модела, който имахме преди малко повече от година, по подобен начин има опит за изнудване на Общината, натиск към нас основно в това да ползваме дадено приложение. Уточнявам, че когато през 2015 година влязохме в Общината, първото, които направихме, бе именно да бъдем публични и прозрачни. За тази цел създадохме фейсбук страницата, създадохме нов сайт, пуснахме публичен имейл, където всички могат да си подават сигналите. Само за 2016 година имаме подадени над 700 сигнала, над 200 съобщения на страницата на Общината, отделно други и през имейла. И ние сме отреагирали на всички тях. В последните две години много подобни приложения, но трябва да уточним – по съвсем нормален начин, се опитваха да оферират своите предложения за програми като „Аз, кметът“ и т. н. На всички ние сме отговаряли, че сме изградили, и то съвсем безплатно, такава система, която позволява на гражданите съвсем лесен достъп и подаване на сигнали. Сегашното приложение, първо, е некоректно, защото то визира, че един вид Общината го е създала. Нищо подобно няма. Нека да е ясно, че това е самосиндикално решение на някой да създаде такава програма и система и си я промотира, което е ОК. Обаче аз не приемам момента, в който се упражнява натиск върху Общината. И съм категоричен, че отстоявам позицията – не само моята и на Общината, а и на гражданите, че да се налива един ресурс за нещо безсмислено, което сме създали, и то съвсем безплатно, няма как да стане. В тази връзка аз съм провел, по тяхно искане, една среща с представители на въпросната платформа. И обясних, че ние като Община сме готови да работим с тях и да си сътрудничим, но няма как да отделяме такъв ресурс. Защото ние вече го имаме и да плащаме нещо второ, подобно, не мисля, че е нормално.

- Коментира се, че поисканата сума от въпросното приложение никак не е малка. 

- Важна ли е като цяло сумата? Важно е, че те се опитват да ни поставят в положение, в което само и само да няма лоши неща срещу Общината, дай да платим. Съжалявам, няма как да стане. Не можем да даваме грешни пари за такъв вид приложения, които ние сме си изградили. 

- Вестник във Велико Търново, от където са създателите на приложението, твърди, че то е било представено на Годишната среща на местните власти през есента в Албена. Така ли е?

- Не. Аз присъствах на Годишната среща, нямаше представяне на такова приложение. Имаше желание от представители на оператори и други подобни да се виждаме, но не и на такова приложение. Не забелязах и в никакъв случай не сме говорили за такова приложение на срещата. Може в някои от дните да е имало, но не сме се срещали с тях. 

- Имате ли информация Ваши колеги от страната да имат същите проблеми с тази платформа? 

- Имаме такава информация, че и на други места по подобен начин се опитват да се прилагат тези похвати. Явно такава е средата в момента и така се процедира. Имало е и други такива колеги, които са били подложени на този модел. Те също не са се поддали. Не мога да Ви кажа дали има други общини, които са приели тяхното предложение. Но пак казвам, ние сме отворени, в никакъв случай не казваме, че не искаме да работим с тях. Напротив, нямаме проблем да си сътрудничим. Само че идва на дневен ред това безвъзмездно ли е, безплатно ли е. Щом са толкова загрижени, нека да го кажат те - дали са готови да  сътрудничат безвъзмездно и да помогнат не само на Общината, но и на града, на гражданите. 

- Снимките, за които се твърди, че са от Добрич, реални ли са? Достоверни ли са? В смисъл, вижда се кола в дупка, но не пише на коя улица е.

- Правилен въпрос от Ваша страна. Честно казано, аз нямам цялото време на света, което да ми позволява да преглеждам всички снимки, всички публикации. Но от колегите знам, че това не изглеждат много реални неща. По-скоро е, може би, умишлено направено, за да се подходи отново по умишлен начин и да се упражни някакъв вид натиск. Вие също като медия бихте могли да направите такова проучване. Да вземете снимките, за да видите къде е това наистина, дали е вярно. Защото живеем в 21 век, това означава, че във всеки един момент всеки може да си измисли нещо, да направи колаж, да каже на обществото: „Ето, в Добрич една кола е паднала в дупка“. Или в друг град нещо друго да е станало. Наясно сме, че това е съвсем възможно и реално. Затова категорично заявявам, че няма да се поддадем на този натиск. Но в същото време винаги сме били отворени да си сътрудничим. Ако те се съгласят да ни предоставят това приложение за целите на по-добър град и по-добро подаване на сигнали от страна на гражданите, макар че продължавам да заявявам, че нашите приложения са достатъчно добри, са добре дошли.