10 начина да увеличите щастието си

Щастливите хора ценят това, което имат. Отворени са за нови идеи и приключения. Използват свободното си време, за да се усъвършенстват. Те обичат хубавата музика, хубавите книги, хубавите картини, хубавите компании и хубавите разговори и им се наслаждават. С други думи те правят всеки ден малки неща, с които да поддържат щастието си. Представяме ви 10 простички идеи, с които да увеличите щастието си:

10 начина да увеличите щастието си

1. Помагайте на другите
Нали сте чували хората да казват: по-добре е да даваш, отколкото да получаваш? Е, има истина в това. Има убедителни доказателства за това, че когато посвещавате времето си или споделяте нещо с някого, ставате истински радостен човек.


2. Спортувайте
Когато правите упражнения, тялото ви освобождава ендорфини - вещества, които ви карат да се чувствате по-щастливи и да понасяте по-леко болката. Една добра тренировка ще понижи нивата на кортизола - хормона на стреса и така ще бъдете по-спокойни и по-щастливи.

3. Харчете за преживявания
Доказано е, че давайки пари за занимания, като вечеря с приятел или театър, ще станете по-щастливи, отколкото, когато, харчите пари си за материални неща – затова, пропуснете новите обувки този път и вместо това – поканете приятел на кафе. Или пък спестявайте за екзотична екскурзия. Там ще срещнете нови хора и нови култури, които ще променят мирогледа ви.

4. Мечтайте
Можете да направите всичко в мислите си. Визуализирайте мечтите си и се опитайте да ги направите реалност.

5. Достатъчно време за сън
Знаете ли, че негативните емоции се обработват от една част на мозъка ви, а положителните и неутралните спомени – от друга? Изследванията показват, че когато не сте си доспали, мозъкът ви се спира върху лошите спомени и чувства, блокирайки щастливите емоции; следователно, повече сън = по-хубави мисли.

6. Отпуснете се
Понякога взимаме живота си твърде на сериозно. Отпуснете! Бъдете спонтанни и ексцентрични. Понякога се нуждаете от смях и не дотам обмислени постъпки, за да си повдигнете духа.

7. Опитайте нещо съвсем ново
Отидете някъде, където никога не сте били. Направете нещо, което не сте правили досега. Разнообразието наистина е подправката на живота. Можете да видите или правите нещо милион пъти, но можете да го направите за първи път само веднъж. В резултат на това първоначалното усещане остава отпечатък в спомените до края на живота ни. Така че действайте смело, без да се колебаете!

8. Прекарвайте повече време с хора, които ви карат да се усмихвате
Кой ви поддържа и подхранва с положителни емоции? Обградете се с такива хора. Прекарайте повече време с тези, които ви карат да бъдете личността, която искате – хора, които правят добро и внасят светлина в живота ви.

9. Истински оценявайте хората около вас
Кажете на приятелите си, че ги обожавате, кажете им искрено благодаря. Дарете някой непознат на улицата с най-голямата и искрена усмивка на която сте способни, прегръщайте хората повече от нормалното. Колкото повече любов раздавате, толкова повече тя ще се увеличава вътре във вас и толкова повече любов ще получавате.

10. Не забравяйте нещата, за които сте благодарни
Просто няма как да не се чувствате щастливи, когато буквално изброявате нещата, за които сте наистина благодарни. Започнете да си водите някъде писмено всички неща, за които сте благодарни всеки ден.

Източник: радио 1