Протест с искане за поставяне на камери в детските заведения ще се проведе в Добрич

Мирен протест „Не на насилието в детските градини, ясли и училища“ ще се проведе в Добрич на 16 февруари, съобщи за Добрич онлайн един от организаторите Милена Събева.

Протест с искане за поставяне на камери в детските заведения ще се проведе в Добрич

Основното искане на хората, които ще изразят позицията си, е поставянето на камери за видеонаблюдение в детските заведения. Протестът ще е от 12 часа пред сградата на Община град Добрич. Такива ще се проведат в още 11 града в страната в периода между 10 и 25 февруари.



Няколко са исканията, които ще заявят с действията си протестиращите. Освен въвеждането на постоянно видеонаблюдение във всички помещения на детските заведения, те настояват за мандатност на началниците и директорите и за периодични тестове и събеседвания за определяне състоянието на служителите в тях. Сред исканията са осигуряване на необходимите специалисти – психолози, логопеди, социални работници и други, на помощен персонал за всяко дете със специални образователни потребности. Сред другите искания са промяна на адаптационния модел при първоначалното постъпване и смяна на детско заведение, въвеждане на периодично, ефективно и задължително обучение на служителите, гъвкаво и адекватно финансиране в системата на образованието и други.