От днес добричлии могат да следят чистотата на въздуха в града

От днес на картата на проект "AirBG" се появи и метеорологична станция в град Добрич за измерване на прахово замърсяване.

От днес добричлии могат да следят чистотата на въздуха в града

"AirBG.info" е проект на Фондация "Код: България". Представлява независима национална мрежа от станции за измерване на атмосферните условия и фините прахови частици, излъчваща данни в реално време. Към момента се състои от над 300 станции в България, които мерят нивата на фини прахови частици (ФПЧ) и визуализират данните в реално време.



Проектът Luftdaten.info стартира преди близо две години. Инициативата е на граждани на Щутгарт, Германия, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема.

Днес проектът работи в над 26 държави по света и една от тях е България. Дейността му се поддържа основно от доброволци.

Станцията в Добрич е осиновена от архитект Красимир Пампоров. Графиките на измерванията ФПЧ са достъпни на адрес - https://www.madavi.de/sensor/graph.php?sensor=esp8266-10042952-sds011

Картата може да видите (ТУК)