ЕП направи първа стъпка към отмяна на лятното часово време

Европейският парламент направи първа стъпка към отмяна на лятното часово време.

ЕП направи първа стъпка към отмяна на лятното часово време

Евродепутатите се обединиха зад резолюция, с която призовават Европейската комисия да направи задълбочена оценка и да промени този режим, ако е необходимо. 



Резолюцията беше прета с 384 гласа „за” срещу 153 „против”. Вотът мина след разгорещен дебат. 

„За нас в комисията по транспорт е много важно, защото хора стават жертви на пънотранспортни произшествия, предизвикани от прекомерна умора заради промяната на часовото време”, коментира Инес Аяла Сендер от Групата на социалистите и демократите в ЕП. „Проучванията не са категорични относно въздействието. Ако има промени, може да се стигне до разходи. Удивявам се, когато чувам, че една промяна с един час влияе толкова зле на здравето”, посочи Робертс Зиле от Групата на европейските консерватори в ЕП. 

„140 страни по света вече премахнаха тази смяна в часовото време. Направиха го, защото установиха, че чрез нея се стига до спад в брутния вътрешен продукт”, изтъкна Гезине Майснер от Алианса на либерали и демократи за Европа. 

От този момент водеща роля по темата ще има Европейската комисия, която след направената оценка ще трябва да убеди всяка една от страните-членки да въведе промяната.

Източник: БТВ