Кметът заряза лозата и награди най-добрите винари в Добрич (+снимки)

С възстановка на традиционния ритуал по зарязване на лозата, кръшно хоро и наздравица с руйно вино Добрич отбеляза празникът Трифон Зарезан.

Кметът заряза лозата и награди най-добрите винари в Добрич (+снимки)


Празникът започна с ритуал пред общината, в който се включиха кметът на града Йордан Йорданов и неговите заместници арх. Боян Коларов, д-р Емилия Баева и Елка Димова.


След това в "Стария Добрич" се състоя възстановка на ритуала по зарязване на лозата. В традиционния за българина обичай участваха кметът Йордан Йорданов и Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с гл. художествен ръководител Стоян Господинов.


Новопровъзгласеният цар на лозата Йордан Йорданов награди най-добрите винари на Добрич - победителите в конкурса за най-качествено вино, домашно производство, реколта 2017, организиран от Община град Добрич и "Къщата на виното". Тази година в него се включиха 48 участници.

Първото място при белите вина журито присъди на Петър Недялков. В категорията  розе  за най-добър бе определен Румен Панайотов. В третата най- тежката и руйна категория – червени вина, първа награда взе Руси Колев.


Празникът продължи с много песни, хора и наздравица с чаша червено вино. Събитието бе организирано от Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич.