Генерал Тошево отпразнува Трифон Зарезан

С награждаването на най-доброто домашно вино, с ритуалното зарязване на лозя и с много музика и настроение беше отбелязан празничният 14 февруари в град Генерал Тошево.

Генерал Тошево отпразнува Трифон Зарезан

Навръх хубавия български народен празник Трифон Зарезан – Ден на лозаря, НЧ “Светлина – 1941” в града организира тържество, на което присъстваха много майстори винари и гости.



Преди същинската част на празника бяха обявени победителите от литературния конкурс “Вино и любов, любов и вино”. В него участие взеха 21 творби, изпратени от цялата страна.

Веселието през празничния ден започна с музика и хора още от сутринта. За доброто настроение на всички се погрижиха самодейците от НЧ “Иван Вазов” – квартал Пастир. След като майсторите – винари се събраха пред НЧ „Светлина – 1941”, те се отправиха към дома на бай Жельо, където се състоя ритуалът по зарязването и обявяването на най-добрите вина. В него се включиха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, заместник-кметът Деян Димитров. Програмата продължи с обявяване на призьорите в конкурса за най-добро домашно вино. В изключително оспорваната надпревара тази година се включиха 40 вина. Четиричленно жури определи най-добрите, като в синхрон енологията гроздовите елексири бяха разделени на три категория – червено, розе и бяло. Наградите бяха връчени лично от кмета и неговият заместник.

Както повелява традицията, двамата кметове заедно със стопанина зарязаха плодородните лози пред добруджанката къща и поляха с вино асмата, за да роди и тази година хубаво грозде. Тържеството завърши с малка почерпка и вити добруджански хора.

За винар на годината беше определен Тодор Илиев.