Българските земеделски производители искат запазване на бюджета на ОСП (ВИДЕО)

Общата европейска политика в областта на селското стопанство след 2020 г. е една от основните теми на Шестата Национална среща на земеделските производители.

Българските земеделски производители искат запазване на бюджета на ОСП (ВИДЕО)

Събитието е организирано от Асоциацията на земеделските производители в България и традиционно се провежда в курорта Златни пясъци.


Повече от 30 браншови организации се обединиха около обща позиция за бъдещето на селскостопанската политика след 2020 година, в рамките само на 12 месеца, сподели председателят на Асоциацията Венцислав Върбанов. Той изтъкна основните моменти, върху които трябва да се фокусира България по отношение на ОСП.

Земеделските производители искат опростяване на схемите за подпомагане и по-ясни правила както за тях самите, така и за администраторите, които работят по програмите.

Въпреки, че Великобритания напуска ЕС, финансовата рамка трябва да се запази като в настоящия програмен период, дори и в най-лошия случай. Това е категоричната позиция на българските земеделци.

Във форума, който се открива днес участват над 600 фермери. В рамките на 2 дни те ще дискутират актуални проблеми и бъдещето за развитие на сектора с представители на държавната власт и на ЕС.