Откриха барелефна паметна плоча на Апостола в севернодобруджанско село

Барелефната паметна плоча на Апостола на българската свобода Васил Левски бе открита официално на 6 юли в село Михаил Когълничану, окръг Тулча. Паметният знак ще напомня на поколенията за присъствието на Левски в тулчанското село Еникьой през 1866-67 г. Дяконът е преподавал в местното българско училище и е пял като псалт в православния храм, носещ името на светите братя Кирил и Методий.

Откриха барелефна паметна плоча на Апостола в севернодобруджанско село

Идеята за поставянето на паметния знак е на зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов. Старт на реализацията й бе даден след експедицията, която членове на ВМРО от Добрич и Варна проведоха в Северна Добруджа през септември 2010 г. Два месеца по-късно е сформиран граждански инициативен комитет, оглавен от Костадин Костадинов. Осъществен е контакт с префектурата в Тулча и местните власти в община Михаил Когълничану. От румънска страна е оказано пълно съдействие за поставянето на плочата.


 

На официалното откриване присъстваха около 100 души – родолюбци от Варна, Добрич, Балчик, Каварна, Силистра, Русе, Лозница, Разград и София. Сред официалните лица на церемонията бяха консулът в посолството на Република България в Букурещ Петър Принов, кметът на община Михаил Когълничану Алексе Атанасе, зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева  и секретарят на Община Добрич Румен Русев, Иванка Радулеску – председател на българското дружество “Единство” в Констанца, председателят на Фондация “Българска памет” Милен Врабевски, който е един от дарителите за изработването на плочата, бившият заместник-областен управител на Добричка област Михаил Стоев, скулпторът Христо Илиев, който е автор на плочата.

 

Камелия Койчева връчи поздравителен адрес от кмета на Добрич Детелина Николова. Милен Врабевски дари 500 евро за новата църква в с. Михаил Когълничану, която бе официално открита на 13 юни. Български песни и хора представи самодейният състав на българите от село Лунка, окръг Тулча. Барелефната паметна плоча бе осветена от отец Велико Великов – свещеник в добричкия храм “Света Троица”.