Красимир Вълчев: Нулева толерантност към проявите на агресия от родители към учители

Исканията на Националния инициативен комитет за иновативно образование са внесени в Народното събрание като петиция, разгледани са от три комисии. Една част от предложенията са такива, които в момента се реализират. Това съобщи пред журналисти в Добрич министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев: Нулева толерантност към проявите на агресия от родители към учители

Той сподели, че едно от исканията е за увеличаване броя на психолозите. Това е нещо, което ще се прави поетапно с бюджета. Друга част от предложенията изискват време, за да се реализират. Трети са дискусионни в контекст на приемането на проектозакона – допълни той. Ще се предложат на училищата и детските градини препоръки за по-добро взаимодействие. Според Красимир Вълчев това е нещо, което като култура трябва да се развива постоянно, както и за това да има нулева толерантност към всички прояви на агресия от родители към учители. В една система с толкова заети и толкова деца има статистически неизбежни подобни случай, но се проявява непрофесионална толерантност към тях – каза той. 



В основата на всички конфликти стои липсата на общуване между родители и учители, каза министърът. Той поздрави СУ „Димитър Талев“ за организирането на кръглата маса на тема “Семейството и училището днес – права и отговорности“, за която Добрич онлайн ви информира. Според Вълчев, избраната тема е изключително важна тема. 

„Доверието и партньорството са в основата на системата на масовото образование. Родителите вземат решение да оставят децата си на едни хора, които не познават. Това е в основата на образованието и ние като родители трябва да имаме доверие на тези хора. Те от своя страна трябва да положат максимум усилия. Това доверие да уверява родителите, че децата им са на спокойно и сигурно място“ – споделя министърът на образованието. 

Министърът коментира и темата за липсата на интерес към професионалните училища. Според Красимир Вълчев една част от ниската репутация на професионалното образование от последните години  е незаслужена. Това, което се вижда днес, е добра реализация при професионалното образование. То дава възможност за продължаване в системата на висшето образование и реализация след завършването, каза министърът. По негови думи данните показват, че има по-висока реализация. Вълчев допълни, че работата в редица предприятия не е в онези цехове, които са нелицеприятни и мръсни, а много често става въпрос за високотехнологични предприятия и добри условия на труд. Скоро се планира да се направи по-мащабна информационна кампания с работодателите по отношение на избора на децата за включване в професионално образование. За всяка конкретна област решенията са специфични. Този баланс трябва да се намери на местно ниво – казва Вълчев.

По-рано през деня министърът бе на среща в СУ „Димитър Талев“. Запознал се е с учителите, част от учениците и работата на училището. Видял е кабинетите и възможностите за интерактивно и електронно обучение.