10 години след трагедията във влака София – Кардам

10 години от трагедията във влака София – Кардам се навършват днес. 9 души намериха смъртта си в горящия кушет-вагон край Червен бряг през нощта на 28-ми срещу 29-ти февруари 2008 г. Петима от тях са от област Добрич.

10 години след трагедията във влака София – Кардам

В памет на жертвите на трагичния инцидент – Антоанета Апостолова, Валерия Желева, д-р Галина Иванова, Даниел Вичев и Калчо Енчев, днес беше отслужена панихида в храм „Св. Георги“. Поменът е по инициатива на бившия кмет и областен управител на Добрич Детелина Николова. На него присъстваха близки на загиналите, областният управител Красимир Кирилов и целият му екип.


Дора Вичева сподели, че нищо не се е променило за последните 10 години и семейството й от тогава не се е качвало на влак. Единствената й утеха е, че 25-годишният й син загива, спасявайки други пътници от влака-ковчег. Майката на Валерия – Софка благодари от името на всички близки за паметта на загиналите, която продължава да се съхранява в обществото и за организираната панихида. Детелина Николова припомни деня на трагедията. Тя призова институциите и обществото като цяло с повече отговорност да се грижат за опазването на здравето и живота на хората и заяви, че на младото поколение дължим обучение за справяне в кризисни ситуации.