50% повече пари за национални пчеларски програми

Европeйският парламент прие Доклад за пчеларството, който предвижда с 50% ще се увеличи бюджетът за националните програми по пчеларство.

50% повече пари за национални пчеларски програми

Пчелите опрашват културите и дивите растения и съответно допринасят за поддържане на биоразнообразието. 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели, а дейността на медоносните насекоми се изчислява на 14,2 милиарда евро годишно, съобщават от пресцентъра на евродепутата Момчил Неков.


В доклада е заложено още подобряване на здравето на пчелите например чрез забрана на вредни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми и по-добра защита на местните и регионални сортове пчели.

В ЕС има около 17 милиона пчелни кошери и 600 000 пчелари, в чиито стопанства се произвеждат около 250 000 тона мед всяка година.

„Медът е третият най-фалшифициран продукт в света. Според изследване на ЕС, 20% от пробите, взети на външните граници на ЕС и вносители, не отговарят на стандартите на ЕС. Това може да се дължи например на добавен захарен сироп в продуктите или ако медът е събран твърде рано и след това изкуствено изсушен.“, коментира Момчил Неков.

Докладът предвижда още да се подобри етикетирането на пчелния продукт, за да се гарантира, че потребителите знаят от коя държава идва той. В него се призовава медът да бъде признат за чувствителен продукт и да не бъде включван в международни споразумения на ЕС, защото изискванията и разходите за европейските пчелари са високи и те стават жертва на конкуренция и евтин внос от трети страни като Украйна и Китай.

Неков обръща внимание, че с приемането на доклада се дава възможност националните програми да окуражат млади хора да се занимават с пчеларство и да се насърчи консумацията на мед, особено сред децата в училищата.

„Ето защо ние евродепутатите призоваваме за забрана на тези неоникотиноиди и други опасни вещества, доказани като опасни за популациите на пчелните семейства, както и за икономически мерки за подпомагане на пчеларския сектор“, коментира българският представител в Брюксел.