Майки в Добрич помогнаха на израснал в дом младеж да поеме по житейския си път

Майки в Добрич помогнаха на израснал в дом младеж да поеме по житейския си път
Много добрина и сигурност подариха майки от Добрич на младеж от нашия град, който изпадна в изключително затруднено положение. Благодарение на намесата на групата във фейсбук „Майките в Добрич“ един 24-годишен мъж има дом, работа, шанс за добър живот и по-голяма надежда за бъдещето си.

Майки в Добрич помогнаха на израснал в дом младеж да поеме по житейския си път

Иван Сийков няма родители. Няма роднини или близки. Израства в Дом за сираци, сега – Център за настаняване от семеен тип. По-късно попада в Преходно жилище, но и там престоят му не безкраен. След това изпада в безизходица. Точно в навечерието на Новата година.


Познавам Ванко от около 2 години, помага ни когато прибираме дърва и за други работи в семейството, плащаме му по някой лев, разказа за Добрич онлайн Десислава Първанова – член на групата „Майките в Добрич“. „Беше 30 декември м. г., с мъжа ми държахме къщичка на Коледния базар. Дойде Иван и сподели, че вече не е в Преходното жилище. „Нямам къде да спя“, каза момчето“, споделя Първанова. Тя веднага се обажда в Община Добрич, откъдето предлагат да настанят Иван в приют в района на Стоматологията. Той отказва. 

И така – на 31 декември, току преди светлата Новогодишна нощ, Десислава Първанова отправя в групата „Майките в Добрич“ апел – спешно да се помогне на Иван. Една от жените откликва веднага  – младежът е настанен в Къща за гости в района на „Пинета“, а тя му предплаща пребиваването за три-четири дни. Пред „Майките в Добрич“ отново възниква въпросът – а след това какво ще правим? Познати на Десислава Първанова намират работа на 24-годишния мъж в мебелен цех в село Бранище и той трябва да започне на 3-4 януари. През това време му е съдействано да си подаде документите за жилище под наем в „Жилфонд Инвест“. Докато получи отговор около два месеца Иван живее в апартамент на собствениците на цеха в Бранище.

Преди десетина дни Ванко бе настанен в жилище на „Жилфонд Инвест“, споделя Десислава Първанова. Голяма част от обзавеждането му веднага е осигурено. То е дарено от млада жена с дете, на която преди години „Майките в Добрич“ помагат. Тя заминава за Германия и предоставя всичко на Иван Сийков. Липсват обаче пералня и бойлер. Първанова отправя апел в „Майките на Добрич“ и веднага добри жени откликват – бойлерът вече е в жилището на младежа, а пералнята предстои да бъде докарана от село Оброчище. Майки даряват и кухненска посуда. 

Ванко е много добър младеж, културен и възпитан, споделя Първанова. Същото било мнението и на собствениците на мебелния цех в Бранище, те били доволни от него, от това че е изпълнителен, старателен и съвестен в работата си.  

Младежът обаче има нужда от още средства, споделя Десислава Първанова. Тя отправя апел – ако има възможност някой да го наема на работа за по няколко часа в събота и неделя. Такъв публикува и в „Майките в Добрич“ и отзивите на жените, които откликват са много хубави, те са изключително доволни от младежа. 

Първанова обаче не иска да му се дават директно пари, а да си ги заработи. „Може и с дрехи или с нещо друго да му помогне“, обяснява жената. 

С тънко яке и едни маратонки младежът изкара цяла зима, допълва Десислава Първанова.

Всеки, който има желание и възможност да помогне на Иван Сийков, може да му се обади на телефон 0887 858359.