Депутатът от ГЕРБ Даниела Димитрова поздрави за Осми март 103-годишната баба Елена

Народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова поздрави 103-годишна жена от село Преспа по повод Международния ден на жената – 8 март.

Депутатът от ГЕРБ Даниела Димитрова поздрави за Осми март 103-годишната баба Елена

Елена Стоянова Николова е родена през декември през 1914 година в Румъния. Има четири деца – две дъщери и двама синове, едното си дете е погребала, както и съпруга си. Днес баба Елена се радва на обичта на многобройните си наследници – тя има осем внука, 12 правнука и четири пра-правнука. Най-малкият е на три месеца. Фамилията е разпръсната из цяла Европа – България, Норвегия, Шотландия, Испания.


Разказва, че се преселили със съпруга й в България през 1940 година по силата на Крайовската спогодба. Когато се оженили, нямали и една чинийка, къщата им била със сламен покрив, сподели възрастната жена пред народния представител.

Възрастната жена е доволна от живота си и от семейството, което създали със съпруга си. Той бил коларо-железар. Двама от внуците му сега са наследили занаята. Столетницата много се гордее с децата и внуците си.

Баба Еленка живее със семейството на единия си син. Най-малкият в къщата в село Преспа е Велизар, който е на година и половина.

Столетницата споделя, че никога не е мислила, че ще достигне такава възраст. Не спазва специален режим. Напротив, хапва сладкиши, обича ястията да са с повече мазнина, любител е на тестените изделия. Яде и месо – свинско, агнешко. Поне два пъти на ден – сутрин и следобед, пие кафе, при това силно. Със захар. Задължително закусва около 7 часа. По обяд дремва. Вечеря винаги в 18 часа. Холестеролът й е перфектен, а кръвното – като на младо момиче, шегуват се лекарите. Столетницата обаче всекидневно се грижи за кожата си и използва най-модерните и скъпи кремове и маски за лице и тяло, които внуците от чужбина й изпращат. Преди време се наложила операция на крака. Затова сега се придвижва с проходилка.

„Всичко беше хубаво, но вече годините ми станаха много”, сподели баба Еленка с Даниела Димитрова и й показа снимки от младините си. Обича да гледа старите снимки и да си припомня миналото. Глъчта и присъствието на млади хора около нея я зареждат с енергия, а тя обещава да посрещне гости за следващия си рожден ден през декември.