Делото по обвинение за кражба на тръби за над 77 милиона върви към финал

Делото по обвинение за крупна кражба на тръби, гледано в Окръжен съд – Добрич, върви към финал. Двама от подсъдимите вече дадоха обяснения по повдигнатите им обвинения. Третият подсъдим изяви желание да бъде изслушан на следващото съдебно заседание, което е насрочено за 13 април.

Делото по обвинение за кражба на тръби за над 77 милиона върви към финал

Междувременно съдът предяви на страните веществените доказателства, сред които фактури, стокови разписки, приемно-предавателни протоколи, кантарни бележки и др.



Подсъдими в процеса са Радко Г. от Силистра, сочен от прокуратурата като извършител на деянието, и софиянците Стефан К. и Красимир Ц. от София, като помагачи.

Тримата са обвинени за това, че в периода от ноември 2011 г. до 19 март 2012 г., в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление, отнели от ВиК - Добрич движими вещи, които не били под постоянен надзор - общо 29 717 метра тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав”, на стойност 77 169 798. 80 лева, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Според обвинителния акт в посочения период на територията на области Силистра и Добрич били изкопани и демонтирани тръби с общо тегло 10 757 554 килограма. Прокуратурата твърди, че кражбата е била извършена чрез посредственото извършителство на други 4 лица, като при изваждането на тръбите са били използвани тежка земекопна техника, моторни превозни средства и технически средства - сечива, кислородни бутилки, оксижени, бутилки с пропан - бутан, резачи.

Очаква се след изслушването на третия подсъдим, ако страните нямат допълнителни искания за доказателства, да се премине към пледоарии, като определените за тях дати са в началото на юни.

Делото по обвинение за кражбата на тръби от водонапорния тръбопровод започна в началото на 2015 година. По него е приет за съвместно разглеждане граждански иск от ВиК - Добрич,  изготвени са множество експертизи и са разпитани над 100 свидетели.