Заплащането ни е безкрайно несправедливо, демотивиращо и отчайващо

Дияна Йорданова – главен инспектор в РЗИ - Добрич, председател на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ „Подкрепа”, пред Добрич онлайн

Заплащането ни е безкрайно несправедливо, демотивиращо и отчайващо

- Г-жо Йорданова, на 15 март служители на Регионалната здравна инспекция в Добрич излизате на протест. Какви са причините за недоволството Ви?


- Протестните ни действия са за това, че от дълго време стоим на много ниско заплащане. То е безкрайно несправедливо, демотивиращо и отчайващо. До такава сме степен зле, че в началото на 2018 година се наложи да изравнят заплатите на колеги, които са квалифицирани, с голям професионален опит, с минималната работна заплата за страната. Последното увеличение на заплатите ни беше през 2012 година. То беше като прах в очите, тъй като беше за сметка на прослужения опит. Сумичката, която получавахме за този опит до тогава, вече не се дава. Тя беше автоматично включена към заплатите и се отчете като увеличение. Много колеги напуснаха, останахме малко. Това означава, че тези, които остават, поемат работата на напусналите. Безкрайно ни е трудно. Дори физически е трудно да се вършат всички задължения, които имаме. Непрекъснато ни растат ангажиментите, постоянно има писма, не само от Министерството на здравеопазването, но и от други институции, които ни ангажират за решаване на проблеми по компетенция. За сметка на това няма никакво мотивиращо заплащане. Това, според мен, се отразява не само на финансовото ни състояние, но и на качеството и ефективността на контрола. Демотивиращо е да се раздаваш, да влизаш в конфликти. Никой не обича контрола и контролните органи. Винаги сме в конфликт с хората. Макар че ние го правим за тяхно добро. 

- Служителите на РЗИ в Добрич излизате на протест за първи път, но е имало такива действия на Ваши колеги в страната, които сте подкрепяли. Имало ли е ефект от това?

- За съжаление, няма ефект, няма чуваемост, не ни вземат насериозно. 

- В предварителния разговор споделихте, че служителите в РЗИ в страната сте твърде малко, около 2 000. Това не е ли една от причините исканията Ви да не бъдат чути?

- Да, това е едно от причините. Но, признавам си, досега бяхме и твърди плахи, за да се организираме и да направим нещо по-мащабно. Смея да твърдя, че през последните шест месеца има раздвижване. Нахъсали сме се и няма да оставим така нещата. Дори обмисляме следващата ни стъпка да бъде пред Министерството на здравеопазването. Макар че досега нито на писма са ни отговаряли, няма никаква обратна връзка. Многократно сме изпращали писма до МЗ, при всяка смяна на министър. 

- Т. е. Вие получавате заплати, по-ниски от тези на специалистите по медицински грижи? А носите такава голяма отговорност за здравето на хората, за промоцията на здравето.

- Да, така е. Относно заплатите и друго ще добавя. Ние сме държавни служители и с изключването на този професионален опит ни се полага само заплатата, която ни е отредена според степен, клас и т. н. Това го споменавам, защото в нашата служба има хора и на трудови правоотношения, не на служебни както сме държавните служители. Те получават средства за този професионален опит. И се получава така, че някои вземат повече от колеги, които са квалифицирани държавни служители. Има и такива, които са на граждански договор. Тях ги защитават други закони, според които не трябва да се пада под даден минимум при ангажирането им за труд. Те също се оказват в по-добро положение от нас.

- По-голяма част от служителите на РЗИ в Добрич държавни служители ли сте?

- Може би около 75-80 процента от работещите в инспекцията сме държавни служители. Искам да отбележа, че проблемът не е само на местно ниво. Всичко идва от наредбите, от законите, от високо ниво. А там не искат да чуят, че има проблеми. Трябва да се вземат спешни мерки, защото нещата ще се усложнят. Говоря не само, че ще напускат кадри от системата. Сигурна съм, че това ще се отрази и на епидемични обстановки, и в качеството на вода, и в най-различни ситуации. Защото няма да има хора, които да осъществяват нужния контрол. 

- Има ли интерес от страна на младите хора към професията на здравния инспектор?

- Интерес към професията, мога да кажа, че има. Дори тази година, имам информация, че четири човека от нашата област завършват точно този профил. 

- Няма ли опасност да се пренасочат към друга работа?

- Да, има опасност. Голяма част от тях идват на стаж при нас преди да се дипломират. И след като видят за какво става въпрос и чуят за какви пари полагаме труд казват, че това са загубени за тях години. И ако са знаели предварително не биха ги отделили за тази професия. Идвали са нови колеги, задържат се до две години, ориентират се в обстановката и приключват завинаги с РЗИ. 

- Предстои летният сезон. Работата Ви се увеличава заради многото туристи, които идват по Северното Черноморие. Предвид текучеството на кадри как ще се справите? 

- Регионалната здравна инспекция в Добрич обслужва и Черноморието, което е много трудоемко. Колегите, които осъществяват същинския контрол, са 11. Читателите Ви могат да си направят сметка как 11 човека биха покрили цялото Черноморие, като успоредно с това има работа и в останалата част от областта. Има басейни, които задължително трябва двукратно да се обхванат с проверки, с лабораторен контрол, ако пробите излязат нестандартни се повтарят, потретват. Това е период в годината, който адски изтощава колегите и ги отчайва, че за това заплащане полагат толкова много труд.