Д-р Хасан Адемов: Липсата на механизъм за определяне на минимална заплата води до напрежение и протести

„Народопсихологията е, че сме съгласни да бъдем еднакво бедни, но не сме съгласни да бъдем различно богати“, заяви народният представител Хасан Адемов.

Д-р Хасан Адемов: Липсата на механизъм за определяне на минимална заплата води до напрежение и протести

Въпросът за протестите на регионалните здравни инспекции и съдебната охрана е свързан с част от политиката по доходи. Един от големите проблеми на България е, че няма механизъм за определяне на минималната работната заплата. Това каза пред журналисти в Добрич народният представителна ДПС д-р Хасан Адемов. Правителството в три годишна прогноза е заявило, че минималната заплата ще се увеличава с 50 лева, заяви той. Въпросът е защо точно с 50 лв., а не с 40 или 60 лева, попита д-р Адемов. Според него отговор на този въпрос няма. Причината е, че социалните партньори в лицето на работодатели и синдикати не могат да разберат как да се определя по обективни критерии минималната работна заплата. Работодателите искат да има договарянето й по браншове и професии, което е малко по-различно от централното определяне на възнагражденията. Народният представител допълни, че на този етап яснота по въпроса няма и точно заради това е напрежението в отделните сектори. Санитарите в момента са със заплати близки до тези на сестрите и това е основното напрежение, казва той. 



Тази година приоритетно са се увеличени учителските заплати и в сектор „Сигурност“. В охранителния бизнес работят около 200 000 хиляди човека, които са частни търговски дружества. Малко повече от един милиард от бюджета е отделен за Министерството на вътрешните работи, поясни Хасан Адемов. Възниква въпросът какво прави тази охранителна система, но това са проблеми на сектор сигурност, които трудно намират решение, каза д-р Адемов. Според него протестите са породени от неаргументираното увеличение на бюджета на сектор сигурност. Обещанието за увеличение със сто милиона поражда очакване и увеличение в другите сектори, допълни народният представител. „Народопсихологията е, че сме съгласни да бъдем еднакво бедни, но не сме съгласни да бъдем различно богати“, каза Хасан Адемов. „Задавали са ми въпроси от сорта на: Кога ще въведете максимален размер на работната заплата. Това е един интересен въпрос, който ме накара да се върна на народопсихологията“, допълни той.

Предвижда се нова експертиза на работоспособността - разделянето на медицинската експертиза на две комисии: медицинска и другата, която да бъде позиционирана в НОИ  и регионалните поделения, която да определя работоспособността. Основният страх е хората е да не си изгубят инвалидните пенсии, сподели депутатът. „Могат да бъдат икономизирани от ревизия на инвалидните пенсии 600 000 млн. лв. За мен противопоставянето на пенсионери, инвалидни и пенсии към друга група е некоректно и не води до решаването на проблемите, а тъкмо обратно води до усещане за несправедливост“, допълни той.