Променят Наредбата за записване и отписване на малчугани от детските градини и училища в Добрич

Промени в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община град Добрич предстои да бъдат приети на предстоящото заседание на Общинския съвет. То ще се проведе на 27 март от 9 часа.

Променят Наредбата за записване и отписване на малчугани от детските градини и училища в Добрич

Промените се налагат заради Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, който влезе в сила от 1 август м. г., и промените в нормативната уредба на Министерство на образованието и науката след януари 2017 година.


Няколко са новите моменти в Наредбата, който предстои да бъдат приети от ОбС. Доразработват се целодневна, полудневна, почасова и самостоятелна форма на обучение на децата по избор на родителя. Съгласно ЗПУО учебната година в детските градини и училища включва учебно и неучебно време и това ще залегне в новата Наредба. За детските градини тя започва на 15 септември и завършва на 14 септември следващата година, като учебното време е в периода 15 септември - 31 май. В Наредбата се въвеждат условията и редът на eлектронен прием на децата в предучилищна възраст в общинските детски градини. Регламентира се организацията на почасови и сезонни дейности като допълнителни услуги.

Необходимостта от промени в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата в Добрич се налага поради някои трудности, които възникват при прилагането на действащия към момента нормативен документ на Общината. Благодарение на новата Наредба ще се постигне систематизиране на информацията за условията и реда за записване, отписване и преместване в общинските детски градини. Ще се въведат допълнителни услуги по отглеждане на децата, ще се постигне по-ефективно използване на предлаганите до сега такива, ще се повиши на тяхното качество. Ще се избягват случаите на фиктивно записване на малчугани в детските градини, ще има прозрачност при реда за записване, отписване и преместване на децата, ще има достъпност и публичност на информацията.