Бум на износ на българско зърно от Балчик и Варна

Пристанищата в Балчик и във Варна са пълни с кораби, които чакат да бъдат натоварени с българско зърно за износ.

Бум на износ на българско зърно от Балчик и Варна

В момента има невиждан пик на износ на пшеница и царевица, обясняват търговци. Пълни камиони със зърно непрекъснато сноват из областите Добрич и Варна, на път към двата порта. Причината за силния износ е в това, че търговците трябва да изпълнят сключените през 2017 г. договори, чиито крайни срокове изтичат в края на март и до средата на април.



Бумът на износа покачи веднага цената на зърното. В момента тон пшеница и тон царевица се купуват за 300 – 310 лева, срещу 260 лв./т преди два-три месеца. От това печелят българските земеделци, а търговците търпят загуби, тъй като в световен мащаб цените на житото и царевица падат, заради обилните валежи в Аржентина, съобщава monitor.bg.

Основните дестинации, за които заминава българското зърно, са страни от Азия, Мароко и Египет, откъдето най-много се търси европейска пшеница и царевица.

Пазарът на слънчогледа е в тотален застой и цената му се задържа сравнително ниска – 550 лв. за тон. Състоянието на есенниците в Добруджа към момента е добро, твърдят земеделци. Влагата е в нормални граници и посевите се развиват добре. Въпреки очакваните резки климатични промени, стопаните се надяват ниските температури да не повлияят стресиращо на растенията и реколтата да е добра.

Междувременно стана ясно, че реколтата от зърно в ЕС ще достигне 305,9 млн. тона, по прогнози на Международния съвет за зърното. В януари перспективите бяха по-оптимистични с 1 млн. тона, а година по-рано реколтата бе с 8,6 млн. тона повече.

Запасите в началото на годината се оценяват на 33,7 млн. тона, което отстъпва с 3,9 млн. тона от преди година. През 2018 г. предлагането на зърно  в ЕС ще  достигне 361,1 млн. тона, като през януари прогнозата бе повишена с 1,1 млн. т.

Общо на Стария континент се очаква да бъдат внесени 21, 6 млн. тона до края на пазарния сезон. Изглежда, че този път нуждите от импорт са по-малки, тъй като преди година количеството е било с 0,6 млн. надолу. Обратното, износът се оценява на 37,2 млн. т. Тук все пак има спад – с 1,2 млн. т. Потреблението се очаква да достигне 291 млн. т.