Литературна среща, посветена на Йордан Кръчмаров в Регионална библиотека „Дора Габе"

По повод 70-годишнината от рождението на поета Йордан Кръчмаров /1948-1986/ Регионална библиотека „Дора Габе” и Дружеството на писателите в Добрич организират литературна среща на 30 март 2018 г. /петък/ от 18.00 ч. във фоайето на библиотеката.

Литературна среща, посветена на Йордан Кръчмаров в Регионална библиотека „Дора Габе"

Литературното събитие ще събере поети, писатели, журналисти, приятели и почитатели на лириката на Йордан Кръчмаров. Любителите на поетическото изкуство ще се включат в четене на стихове от поета, спомени на негови приятели, размисли  и мнения за своеобразното му творчеството и талант ще допълнят срещата.



За пръв път добричката публика ще чуе песни по стихове на поета, композирани от Деян Димитров, в изпълнение на Красимир Костадинов /Червения/ - саксофон, Красимир Димитров – соло китара и Деян Димитров – ритъм китара и вокал.

Входът е свободен.

Йордан Кръчмаров е роден е на 24 юли 1948 г. в с. Гурково, Балчишка община. Учи в Първа гимназия в Добрич. По-късно служи като матрос във Варна. Носител е на първа награда за поезия на националния конкурс "Дъга под Лудогорието". На 16 май 1986 г. почива от инфаркт. Приживе издава цикъл стихове "Цялото ми богатство" в поетичната антология "Общежитие" на издателство "Народна младеж". След смъртта му, с помощта на неговите приятели, излизат стихосбирките: "Нощен залив" (1987), "Сол за живите" (1992), "Риза за Христос" (1993), "След XX века" (1998), "Полюшвана от вятъра мишена" (2006; 2008). Името на Йордан Кръчмаров се налага все повече със своята значимост в съвременната българска литература. За неговото творчество пишат поетите Стефан Цанев, Георги Константинов, литературните критици Светлозар Игов, Стефан Влахов-Мицов, Иван Карадочев, но творчеството му тепърва предстои да бъде истински открито, изследвано и издадено.