Стартира обучение на персонала от МБАЛ - Добрич за работа с Интегрирана болнична информационна система

Проект BG05M9OP001-1.008-2179 „Изграждане и въвеждане на комплексна програма за благосъстояние на работното място в МБАЛ- Добрич АД” по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014- 2020, Приоритетна ос 1: Подобряване достъпа до заетост и качество на работните места, процедура BG05M9OP001-1.008 „Добри и безопасни условия на труд”.

Стартира обучение на персонала от МБАЛ - Добрич за работа с Интегрирана болнична информационна система



Между 26 и 30.03.2018 г.  в Зала „Шафхаузен” на „МБАЛ- Добрич” АД ще се проведеа обучение на 76 представители на персонала на МБАЛ-Добрич за работа с Интегрирана болнична информационна система (ИБИС),като част от Цялостната комплексна програма за благосъстояние на работното място (ПБРМ), която е в процес на въвеждане по Проект на МБАЛ-Добрич по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014- 2020, Приоритетна ос 1: Подобряване достъпа до заетост и качество на работните места, процедура BG05M9OP001-1.008 „Добри и безопасни условия на труд”.

Като сложна икономическа единица, обединяваща различни професионални групи и услуги, организирани в 39 отделни трудови звена, разположени в два „Корпуса“- „Терапевтичен“ и „Хирургически“, МБАЛ-Добрич АД се опитва да изгради единна стратегия за развитие на човешките ресурси. Чрез настоящия проект ръководството на болницата се стреми да намери баланс между различната работна култура на отделните професионални групи, както и да оптимизира връзките и координацията между тях. Към момента лечебното заведение разполага с базисна система за организация и управление на дейността на МБАЛ-Добрич, включително финансово- счетоводна система за ТРЗ, както и система на регистратура на дейности по отделения. Тези системи изискват събиране, въвеждане и обобщаване на огромно количество информация. 

Акцентът на Дейност 1 по проекта „Изграждане и въвеждане на комплексна програма за благосъстояние на работното място (ПБРМ)” е върху организация на труда и процесите, като се отчита, че благосъстоянието при работа е във връзка с добрата организация на труда. Към съществуващата дигитална болнична информационна система благодарение на проекта е  разработена иновативна болнична информационна система с  въвеждане на отделен модул „Лабораторна болнична информационна система”, която ще осъществява връзка между Клинична лаборатория, микробиологична лаборатория и патоморфологична лаборатория и медицинските отделение. Така ще бъде изградена връзка с клиничните анализатори от разстояние, без да се налага тяхното физическо присъствие и ще се създадат условия за автоматично управление на процесите на подаване на заявка и получаване на резултати от тях при използване на баркод технология. 

По време на предстоящото обучение 76 медицински и немедицински специалисти ще получат нужните знания и дигитални умения за работа с ИБИС. Веднъж въведена системата ще доведе до мащабируемост, централизиране и ефективност при организация на труда и управлението на човешките ресурси на лечебното заведение при снижени разходи за експлоатация. Автоматизиране на лабораторните изследвания от искане за такива до получаването на резултати ще ограничи ангажирания с тях персонал по отделения. Въвеждането на Иновативна ИБИС в МБАЛ-Добрич за организация на труда ще повиши производителността като същевременно ще допринесе и за опазване на околната среда чрез дигитализиране на информацията и ефективно използване на ресурсите.