Почина добричкият художник Цветан Манев

Почина добричкият художник Цветан Манев
На 63-годишна възраст почина художникът от Добрич Цветан Манев, съобщават от Художествената галерия.

„Напусна нашия свят, но ни остави богатство, сътворено от талантливата му четка. Сбогом приятелю!“ – се казва в съобщение на галерията и Дружеството на добричките художници.


Цветан Манев е роден 1955 година в Трявна. Завършва Художествена гимназия в София /1974/ и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност живопис /1981/. Той е дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 1981 година участва активно в културния живот на града.


Има осем самостоятелни изложби, участия в регионални, национални и международни изложби, пленери, хепънинги. Негови творби са притежание на галерии, частни лица и организации в България, Германия, Унгария, Русия, ЮАР, Армения и Турция. Работи маслена, акварелна живопис, рисунка и др. техники. Илюстрирал е поетични книги на Камелия Кондова и Петър Бонев. Носител на почетен знак и грамота /2012/ за принос в духовното развитие на Добрич.


Последната самостоятелна изложба в Добрич на Цветан Манев бе открита на 26 октомври 2017 година в Художествената галерия. В нея творецът представи 26 рисунки и 19 платна с въглен, създадени през последните две години.


 


 


 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+