Три проекта по българо-румънска програма спечели Община Шабла

С три проекта по програма „Interreg V-A Румъния – България“ 2014-2020 година кандидатства Община Шабла, и трите са одобрени, съобщават от кметството в морския град. Вчера членовете на Комитета за наблюдение одобриха 85 проекта по третата покана по програмата в рамките на десетото заседание, което се състоя във Велико Търново.

Три проекта по българо-румънска програма спечели Община Шабла

Първият проект на Община Шабла е „Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност“. Партньори Община Овидиу, Община Шабла и фондация „Идеин развитие“. Той предвижда закупуване на снегопочистваща техника, оборудвана с пясъкоразпръскващо устройство, V-образно гребло, роторен снегорин и помпа за отводняване в случай на наводнения, лодка за извънредни ситуации, както и на оборудване за екипа на доброволното формирование. Също така се предвижда поставяне на оповестителна сигнализация при извънредни ситуации, обучения на екипа на доброволното формирование. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е на стойност 988 827,12 евро.


Вторият проект е „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа“. Партньорите са Община Шабла и Община Черна вода. Той предвижда разработване на археологическия комплекс в село Дуранкулак като съвременна туристическа дестинация и популяризиране на културата Хаманджия. Основните дейности, които са заложени по проекта, са разширяване на паркинга, изграждане на билетен център, укрепване на пешеходна алея; разширение на посетителския център; укрепване на средновековната стена; изграждане на ново покритие на храма на Кибела; разширяване на пешеходната алея на острова; изграждане на 3 погледни площадки – места за почивка и наблюдение на птици и околността; широк набор от маркетингови дейности. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е на стойност 1 494 037,82 евро.

Третият проект е „Общи ресурси и инициативи, посветени на околната среда“. Партньори Община Банеаса, Община Аджиджа, Община Шабла и Община Берковица. Той предвижда оформяне на туристически екомаршрути, изработване и поставяне на пейки, кошчета за отпадъци и поставки за табели и др. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е на стойност 506 313,73 евро.

В най-скоро време ще бъдат подписани договорите за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по одобрените проекти по програма „Interreg V-A Румъния – България“ 2014-2020 година.