Експерти: Жените са по-добри шофьори от мъжете

Експерти развенчаха разпространения мит, че мъжете са по-добри шофьори от жените.

Експерти: Жените са по-добри шофьори от мъжете

Според проведеното от голяма британска застрахователна компания изследване, мъжете по-често попадат в сериозни аварии и ремонтът на автомобила струва доста по-скъпо, отколкото при  катастрофите, в които водачът е жена.

 

Впрочем, има и други факти, които свидетелстват, че знаменитата мъжка съобразителност и гордото „аз от дете съм зад волана", често нищо не означават, пише Tata.ru. Анализаторите са събрали сведения за пола и възрастта на шофьора, обстоятелствата около катастрофата, включително и това дали има загинали или ранени, а също така и стойността на ремонта. Данните били обработени и изводите станали ясни: най- лоши водачи на автомобила са мъжете до 25 години. Именно на тях се пада голяма част от авариите с тежки последствия, а средната стойност за ремонт на автомобила с 15% надвишава цифрата при жените на тази възраст.

 

С изводите на британците са съгласни и американците. Националната администрация по сигурност по пътищата публикува данни, според които през 2009 година по пътищата на Америка са загинали 23 726 мъже и 10 070 жени. А американската агенция Carnegie Mellon е пресметнала, че вероятността при американските мъже да загинат по пътищата е със 77% по- висока отколкото при жените.