Изпълнители на обработен фолклор и Алея на занаятите на 50-ото издание на „Песни и танци от слънчева Добруджа”

Община Добричка подготвя 50-годишния юбилей на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ край село Дебрене. Тази година той ще се проведе на 30 юни.

Изпълнители на обработен фолклор и Алея на занаятите на 50-ото издание на „Песни и танци от слънчева Добруджа”

С няколко нови инициативи ще зарадва присъстващите на фолклорния празник Община Добричка. За първи път ще се даде възможност за участие и на изпълнители на обработен фолклор. Могат да се представят и чуждестранни състави, изпълняващи автентичен и обработен български фолклор.




За първи път ще бъде организирана Алея на занаятите, където ще се представят традиционни за българския бит и култура занаяти. На майстори-занаятчии ще се предостави безвъзмездно по един щанд, на който да изложат произведени от тях предмети – носии, традиционни за българския бит инструменти и съдове, накити и украшения, сувенири, дърворезби, керамични, кожени, бижутерийни изделия и др. Земеделски производители от различни сектори ще могат да изложат собствена продукция. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъдат и разположените в местността търговски обекти и павилиони.

В рамките на фестивала, като отделен модул, за първа година ще бъде организиран конкурс „Най-красива народна носия“, в който под формата на ревю ще се представят автентични народни носии. Участниците трябва да направят кратко описание на носиите – от коя фолклорна област са, начина на изработването им и други интересни факти за тях.

При откриването на събора ще се отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие на жителите и гостите на община Добричка.

Съборът възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 г. в местността „Славната канара” край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор-надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. От 1997 г. с решение на Добрички общински съвет всяка последна събота на месец юни се провежда и празникът на Община Добричка – ден в който красивата горска местност край с. Дебрене се огласят от песните и танците на участниците.

Вече 50 години съборът заема достойно място в културния, обществен и исторически календар на общината и се утвърждава като най-яркото събитие, което се очаква с нетърпение от жителите и гостите на общината. От 2006 г. е включен в Националния културен календар на България. Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” се превръща в празник на народното творчество, в празник на духовното наследство, на всичко онова, което се пази и пренася във времето. Тук се срещат различни поколения, всяко от които влага частица от себе си, за да се съхрани фолклорното ни богатство. През годините съборът привлича както с таланта и разнообразните изяви на участниците, така и с красивата природа на местността и добрата му организация.

Петдесет поредни години участници от 3 до над 80 годишна възраст се изявяват на сцените на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”. По традиция и тази година на пет естради ще могат да се представят певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен фолклор.