Самодейка от Ген. Тошево с отличие от национален театрален фестивал

Самодейката Райна Стойчева от Генерал Тошево бе отличена на Националния фестивал за любителски камерни кафе-театри, който се проведе в Свищов.

Самодейка от Ген. Тошево с отличие от национален театрален фестивал

Организатори на 16-ото издание на фестивала бяха Община Свищов и първо българко народно читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”. Събитието събра приятели и любители на малките театрални форми и беше посветено на 27 март – Международен ден на театъра.



На форума отлично се представи и самодейният театрален колектив при НЧ “Светлина – 1941” – град Генерал Тошево. В конкуренцията на осем други състава от градовете Велико Търново, Нови пазар, Трявна, Първомай, Костинброд, Белене и Свищов, театрален колектив “Георги Шивачев”от Генерал Тошево представи последната си постановка “За снахите и свекървите” под режисурата на Красимир Демиров и впечатли жури и публика. За ролята си на свекървата Фани Свирчева Райна Стойчева спечели поощрителна награда за женска роля.

16-ото издание на фестивала премина под знака на 150 години от основаването на Първия български хор и началото на хоровото изкуство в България (1868 година, Свищов), 145 години от представянето на пиесата „Добродетел и злоба” от Д. Шишманов, в която за първи път играят жени актриси и 20 години от провеждането на първия фестивал на любителските театри (1998 година). Форумът има за цел да активизира социалната роля, да популяризира малките театрални форми и да приобщи към тях младата зрителска аудитория за тяхното естетическо възпитание.

През месец март театрален колектив “Георги Шивачев” в Генерал Тошево изнесе и две представления пред родна публика в НЧ “Светлина – 1941”. Комедията “За снахите и свекървите” се хареса на публиката със забавния прочит на сложните и комични взаимоотношения между снахите и свекървите. За отбелязване е, че това е трета постановка на самодейците след успехите на “Църква за вълци” и “Нашенци”.