Ученици на ПМГ „Иван Вазов“ с първо място на състезание по Информационни технологии

Учениците от единадесети клас в ПМГ „Иван Вазов“ Петър Коцев и Момчил Стойнов се завърнаха тези дни с първото място от Националното състезание по Информационни технологии, което се провежда за десети път в Благоевград.

Ученици на ПМГ „Иван Вазов“ с първо място на състезание по Информационни технологии

Техен преподавател е Светлана Василева, която споделя, че заминаването към Благоевград е станало много набързо и без предварително планиране, но резултатът е повече от категоричен. Тази година надпреварата е била под надслов „Етнографски области – знаци на паметта“. Организатори на събитието са Средното училище „Кузман Шапкарев“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Регионалното управление по образованието и общината в Благоевград. В надпреварата участват ученици от пети до дванадесети клас, а целта й е да предостави възможност на учениците за интелектуална изява и да мотивира учителите за работа с деца с изявени способности в съответните научни области чрез използването на компютърни технологии.



През годините състезанието по Информационни технологии  в Благоевград се е превърнало в най-големия образователен форум в страната, който предоставя възможност за изява на учениците и за дообогатяването на техните знания.

Петър Коцев и Момчил Стойнов са отличени с първо място в категорията Уеб сайт и във възрастовата група от IX-ти до XII-ти клас. Техният проект е сайт, който акцентира върху традициите, историята и хората на Добруджа и цели да вдъхновява всеки, който го посети, а не просто да информира за региона.

С тази награда възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов“ са си спечелили и възможността да станат студенти в избрана от тях специалност в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград или в Техническия университет в София.