Стартира обучението на безработни лица по проектите, реализирани съвместно със социалните партньори

Стартира обучението на първите групи безработни лица по проектите на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2018 г.

Стартира обучението на безработни лица по проектите, реализирани съвместно със социалните партньори

Предвидено е в обучения за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация до средата на месец април 2018г. в Област Добрич ще бъдат включени общо 393 безработни лица. На територията на Дирекция „Бюро по труда” – Добрич обучение ще преминат 266 безработни лица. От Дирекция „Бюро по труда” – Генерал Тошево 50 лица ще бъдат включени по проектите, от ДБТ – Каварна – 37, а от Тервел - 40 лица.



 В отговор на потребностите на работодателите, голяма част от курсовете, които ще се реализират са по професии в сферата на туризма. Най-много безработни лица ще бъдат включени в обучение за „готвач” и „камериер” – по 60 лица за всяка професия. Общо 40 безработни лица от областта ще преминат професионална клалификация за администратор в хотелиерството, а 20 ще бъдат обучени за сервитьор-барман. Други 20 лица ще имат възможност да придобият професионална квалификация за работник в заведения за хранене. В проектите е заложено в обучение да бъдат включени 53 лица за професия „оператор на компютър” и 20 за „офис секретар”. За шивачи ще бъдат обучени 40 безработни лица, а 20 лица ще преминат курс за „работник в озеленяването”.

Предвижда се курсовете да приключат в края на месец май 2018г., като на част от успешно завършилите професионално обучение ще бъде осигурена 3 месечна субсидирана заетост.