Димитър Делчев: ДБГ не се притеснява да функционира самостоятелно

Председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев и неговият заместник Найден Зеленогорски посетиха днес Добрич, за да обсъдят с областната структура на движението решението на националния съвет да замрази членството в Реформаторския блок.

Димитър Делчев: ДБГ не се  притеснява да функционира самостоятелно

Това означава, че ДБГ няма да участва в управлението на коалицията.



Замразяването на членството на ДБГ в РБще стане ако в  едномесечен срок  от движението не получат  уверение от останалите партньори в блока, че ще се работи  като  опозиция за предсрочни избори,  ще бъде изготвена една смела реформаторска програма с фокус за радикални реформи  в секторите сигурност, образование, борба с корупцията и повишаване на доходите и на трето място създаване на реформаторски общности  за демокрация (РОД) по места, които имат за цел да направят  така, че общините да функционират още по-демократично и да се развиват още по-добре, заяви председателят на ДБГ Димитър Делчев.  Той допълни, че ако на тези три  условия не бъдат получени ясни отговори те ще напуснат Реформаторския блок. 

По негови думи Движение България на гражданите не се  притеснява да функционира самостоятелно, т.е. да не е част от коалиция .  Той обясни, че дори и ДБГ да е в коалиция с друга партии,  членовете никога няма да  се откажат от целите си. 

Една от основните цели е  участието на движението в създаването на една демократична общност, не само по места, но и на национално ниво, която да се превърне в алтернатива в корупционния модел на управление на ГЕРБ и БСП. Идеята на тази демократична общност е България да стане място, в което българите  да искат да останат и да раждат децата си  в българските болници, да ги образоват  в българските училища и да получават добри доходи.  

Беше засегната и темата за външната политика  на България. Позицията на ДБГ  е, че фактори в руското правителство последните 10 години се намесват във вътрешните работи на много държави, включително България, затова от движението призовават правителството да се солидаризира с европейската позиция и с тази на НАТО и да бъде показано, че България желае да продължи пътя си към евроатлантическа интеграция и не желае да бъде нечестно  обвинявана за троянския кон на една или друга държава.