Отменят се протестите на земеделците заради Закона за горивата

Отменят се протестните действия, предвидени за утре заради проектозакона за горивата, това съобщиха след среща с министър-председателя Бойко Борисов представители на браншови организации в земеделието.

Отменят се протестите на земеделците заради Закона за горивата

Секторът и вносителят на закона Емил Димитров са се разбрали за конкретни, облекчаващи земеделските производители текстове, които да залегнат в новия закон. Предстои да бъде изготвен доклад с исканията на земеделския бранш, който да залегне в проектозакона при гледането му между първо и второ четене, коментира Емил Димитров, вносител на текстовете, които провокираха острата реакция сред фермерите. За да има време земеделците да подготвят новите текстове, законът ще влезе в сила от Нова година.



Във всички преговори относно изключване на земеделските стопани от строгите изисквания, предвидени в проектозакона, включително и в днешната среща, участва ръководството на АЗПБ.

Припомняме, че проектозаконът за горивата беше отхвърлен и при разглеждането му в Комисията по земеделие и храни към Народното събрание. Комисията заседава извънредно в петък.

Междувременно браншови организации в земеделието продължават да изразяват подкрепа към искането земеделските стопани да бъдат изключени от обхвата на спорния Законопроект за горивата. Подкрепата си декларираха Обединените български животновъди, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, Сдружение „Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България“, Българска асоциация производители на оранжерийна продукция, Съюзът на Дунавските овощари и Асоциацията на свиневъдите в България.