Деца пресъздадоха някогашния български дом на Велики четвъртък в Етнографска къща (+СНИМКИ)

Работилничка за боядисване и писане на яйца се проведе в Етнографската къща – Добрич.

Деца пресъздадоха някогашния български дом на Велики четвъртък в Етнографска къща (+СНИМКИ)




Идеята на инициативата е децата да разберат защо се празнува Великден и начина, по който някога са били получавани боите за яйцата. 



В работилничката се включиха деца от НЧ „Български искрици – 2016“. Те разказаха какво са научили за многообразието от ритуали и символи, свързани с най-светлия християнски празник, и за различните техники на рисуване и шарене.



„Обичайно великденските яйца трябва да са боядисани с цветовете, които сме наредили тук. Жълтото като символ на златото и слънцето, синьото като небето, зеленото като символ на раззеленилата се природа“, споделя Лена Кирилова уредник в Етнографска къща – Добрич. 



„Във възрожденската атмосфера на Етнографска се опитахме да пресъздадем някогашния български дом на Велики четвъртък, когато стопанката още с изгрева на слънцето е ставала, събирала е многобройните деца около себе си и са започвали да изписват яйцата. След това са се оставали на слънце в двора, за да ги огрее и да ги дари със своята чудотворна светлина, за да има благодат в дома“, разказа Лена Кирилова за духа на отминалото време.