Общината ни кани на концерт „Детски хор и приятели“

Традиционният хоров концерт от инициативата „Детски хор и приятели“ тази година ще е на 14 април (събота) от 11.30 часа в огледална зала „Нели Божкова“, съобщиха от Община Добрич.

Общината ни кани на концерт „Детски хор и приятели“

В него ще се представят добричките състави детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, клавирен съпровод Радостина Гроздева – Кръстева и солист Атанас Атанасов. Публиката ще се наслади и на изпълнения на гости от Балчик - смесен хор „Черноморски звуци“ с диригент д-р Валентина Георгиева, хормайстор Наталия Смирнова, клавирен съпровод Марияна Тихолова и вокална студия „Съншайн“ с диригент д-р Валентина Георгиева, клавирен съпровод Марияна Тихолова, солист Ева Вебер.



Входът е свободен.

Смесен хор „Черноморски звуци“ е създаден през 1914 г. и активно присъства в културния живот на Североизточна България. В творческата биография на хора са вписани множество участия, дипломи и награди от международни хорови конкурси и фестивали в цяла Европа. Има издадени 4 компактдиска, 2 документални филма и историческа книга. За активен принос в българската музикална култура хорът е носител на четири престижни отличия: „Златна лира“ и „Кристално огърлие“ от СБМТД; „Златен плакет“ от БХС /три пъти/ и „Златна статуетка“ от СБК /2 пъти/. През 2014 г. хорът е удостоен с грамота от Община Балчик за цялостен принос в културния живот на гр. Балчик. Носител на златен и сребърен медал от IV Международен фестивал „Европа и нейните песни“ /Барселона, Испания 2001 г./ и Златен и сребърен медал от „Прага Кантат“ /Чехия 2010/, Сребърен диплом от VI международния коледен фестивал в гр. Краков /Полша 2015 г./

Вокална студия „Съншайн“ при НЧ „Паисий Хилендарски-1870“ е създадена през есента на 2013 г. Изпълнителите са на възраст от 6 до 17 години. Репертоарът им съдържа детски песни от съвременни композитори. Вокалната студия участва в десетки концерти на територията на гр. Балчик и региона, традиционните коледни и пролетни концерти организирани от сдружение „Музикален свят-Балчик“ и в последните четири издания на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. 

Добричкият детски хор е създаден през 1961 г. Неговият основател и диригент Захари Медникаров избира надарени деца от всички училища на града и се заема с много амбиция и ентусиазъм да ги обедини в перспективен творчески колектив. През 50-годишния си път този състав подготвя богат и разнообразен репертоар – от музиката на старите майстори до наши дни. Децата пеят с еднаква лекота както песни от детския свят, така и сложни произведения от световната музикална култура. Творческият маршрут на хора преминава от малък състав, в който децата в двегодишен период разучават леки детски песнички и преминават в среден състав. Там децата трупат репертоар, навлизат в истинския свят на хоровото пеене – изграждат чувство за музикална фраза, звучност, хармония и разбира се особено внимание се отделя на солфежа. Завършващ етап от обучението на хористите е концертния състав. Активното присъствие на детския певчески колектив има много измерения – традиционното участие в прегледа „Нова българска музика”, в националните ученически хорови празници „Добри Войников” в гр. Шумен, в международния хоров фестивал „Варненско лято” и в много други авторитетни форуми. От първото задгранично турне през 1965 г. в Чехословакия до последвалите блестящи изяви в много страни по света. В репертоара на хора присъстват църковни православни песнопения, творби от ХVІ до ХVІІІ век, от предкласиката, класиката и романтизма до наши дни.

Дамска хорова формация "Мистика" с диригент Росица Дурмушлийска е сформирана спонтанно от бивши хористи на маестро Захари Медникаров през 2004 г. след негово юбилейно честване. Животът на всички хористи е свързан с музиката още от ранни детски години и това е резултат от дългогодишния труд на маестрото. През всички тези години "Мистика" безвъзмездно и достойно е представяла България и град Добрич на много конкурси и фестивали у нас и в чужбина. За изминалите 14 години "Мистика" има над 160 изяви и може да отчете доста богата концертна дейност. С успехи и награди са свързани участията на формацията в международни хорови фестивали у нас и в Румъния, Полша, Македония, Украйна, Италия, Унгария, Чехия, Австрия. Репертоарът на формацията включва ортодоксална музика, кантати, български фолклор.