Софийски университет с открито писмо в подкрепа на Желяз Андреев

Открито писмо до Министъра на правосъдието, Главния прокурор и Окръжната прокуратура и Окръжния съд в Добрич и Варна изпрати Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Софийски университет с открито писмо в подкрепа на Желяз Андреев

Публикуваме пълния текст на писмото:



"Ние, преподавателите от катедра „История и теория на културата“, с изненада научихме от медиите, че един наш студент, завършил специалност „Културология“, е изправен пред реалната заплаха да бъде екстрадиран в Съединените американски щати, където да бъде съден за нарушаване на ембаргото за търговия на стоки с двойно предназначение.

По думи на преподавателите Желяз Андреев е един от многото млади хора, които сме обучавали през годините. Той е един от тези млади умове, на които, освен научни и професионални познания, сме се опитвали да създадем усещане за справедливост и отговорност пред обществото, защото дълбоко вярваме, че успешното бъдеще на България е в ръцете на знаещи, интелигентни и граждански активни личности.

Желяз Андреев не е източвал чужди банкови сметки, нито се е занимавал с търговия на наркотици, още по-малко пък е бил част от организирана престъпна мрежа за трафик на жива плът. Напротив, избрал е да гради своето бъдеще в родната си страна честно и почтено, макар да притежава всички качества, които биха му позволили да се реализира успешно навсякъде по света. Той просто за известен период от време е бил служител на изпитателен срок в български офис на американска компания и е следвал инструкциите и разпорежданията на своите работодатели. За разлика от много други, уличени в погазване на закона, хора, той не е направил опит да напусне пределите на страната, за да се укрие от правораздавателните органи – факт, който говори достатъчно красноречиво, че това е един достоен млад човек с вяра в българското правосъдие и законност.

Ето защо ние, неговите преподаватели, настояваме Желяз Андреев да не бъде екстрадиран от България. Той е български гражданин, работил е за чужда компания на българска територия и с трудов договор по българското законодателство и българското следствие и прокуратура са тези, които трябва да проведат напълно обективно разследване на предявените му обвинения, а българският съд убедително трябва да се произнесе има ли той някаква вина или не.

Случаят с Желяз Андреев не е част от обичайната криминална хроника. Той е тест за това дали българската държава стои зад правата на своите граждани и дали наистина системата на българското правораздаване се ползва с доверието на своите международни партньори.

Желяз Андреев има правото на подкрепа от близки и приятели и най-вече - на обективно разследване в България и на справедливо решение от страна на българския съд, за което ние апелираме и очакваме."