Петър Курумбашев: Българската правосъдна система трябва да се постарае да изясни случая с Желяз Андреев

Историята е много неприятна. Очевидно американското правосъдие смята, че всички, които са участвали в тази фирма, са обект на тяхното правосъдие.

Петър Курумбашев: Българската правосъдна система трябва да се постарае да изясни случая с Желяз Андреев

Това каза на среща с журналисти в Добрич евродепутатът Петър Курумбашев по повод искането за екстрадиране в САЩ на 29-годишния добричлия Желяз Андреев. По думите на евродепутата има нужда обективно да се разследва доколко хора от най-ниското ниво имат участие в този процес. Той изрази надежда българското правосъдие да има възможност участва в тази оценка, а не тя да бъде оставена изцяло на американското. „Нашата правосъдна система също трябва да се постарае да изясни този случай, а не да го остави като едно искане, дошло от американска страна. Таково предаване на наши граждани на друга държава би повлякло доста сериозен прецедент за бъдещи такива случаи”, посочи Курумбашев.



Евродепутатът коментира предстоящото приемане през май на бюджета на Европарламента за следващите 7 години. По-думите му проблемът е как да се покрие вноската на Великобритания, тъй като някои от държавите са съгласни да повишат своята вноска, но има и такива, които са категорични, че не желаят да го направят. „Като български представители в ЕС ще настояваме фондовете, които пряко ни касаят, да бъдат намалени в най-малка степен”, категоричен бе Курумбашев. Според него на първо място това е Програмата за развитие на селските райони, а също така оперативните програми „Регионално развитие”, „Околна среда”. „Нашият интерес и този на държавите от Централна и Източна Европа е по-скоро насочен към Кохезионните фондове, които пряко ни помагат в изграждането на инфраструктурата както в общините, така и като държава. Също и земеделските субсидии. Свидетели сме, че те са един много реален помощник в нашето земеделие през последните години. Според мен, ще има намаление, но няма да е голямо. Незаслужено плашат хората, че след 2020 година няма да има еврофондове”, категоричен бе Курумбашев. Той сподели, че очакването му е да бъдат намалени с 10-20 процента. И изрази съжаление, че България не е достатъчно активна и не кандидатства за повече средства за наука и иновации. „Бях приятно впечатлен да видя производство на зарядни станции за електрически автомобили в Шабла. Шабленци са абсолютно конкурентноспособни и могат и ги продават извън ЕС”, каза евродепутатът.

Безпокойството си от заплахите в последните дни на САЩ за нападение над Сирия изрази Петър Курумбашев. „Много ми е неприятно да чета изявления в Туитър на американския президент, който казва: „Ние утре ще изстреляме ракети”. Аз такова чудо не си спомням и по време на Студената война – да излиза американският президент и да казва: „Утре ще изстреляме ракети по Сирия”, на другия ден: „Аз това точно не съм го казал, може да не е утре, може да не са ракети”. Не мисля, че това е начин да комуникират държавите. Така изведнъж може да се окажем на ръба на една война”, каза евродепутатът. И бе категоричен: „Позицията на българската държава трябва да е на страната на тези, които искат да намаляват напрежението, които искат да има диалог, а не на тези, които отправят заплахи през социалните мрежи”.

По отношение за изборите за ЕП, които са след 13 месеца, Петър Курумбашев сподели мнението си, че БСП може да постигне много добър резултат. „За БСП много добър резултат е само един – да спечели тези избори”, смята той. По думите му БСП може да постигне това ако успее да обедини и други формации, които са в лявото пространство – Движение 21 или АБВ. Ако има такова съвместно явяване на изборите или ако се присъединят към тази коалиция и други, които са в лявото пространство или в центъра, това би могло да помогне да се спечели първото място, каза евродепутатът. Има един паритет между ГЕРБ и БСП и би спечелил този, който предложи програма, която да обедини хора извън сегашните привърженици на левицата и на ГЕРБ, допълни Курумбашев. Уточнявайки, че не е член на БСП и не желаейки да дава оценки, той сподели мнението си, че тя е активна опозиция по отношение на внесени законопроекти и зададени въпроси през последната година.