Петър Курумбашев: Прави се всичко възможно да се ограничи делът на българските превозвачи

Един от най-острите пакети, които разделя Европа, а не я събира, е пакетът за мобилност.

Петър Курумбашев: Прави се всичко възможно да се ограничи делът на българските превозвачи

Нашите фирми взеха много сериозен дял в международните превози и в момента се прави всичко възможно този дял да бъде ограничен.

Това заяви на среща с добричлии на тема „Накъде върви Европа” евродепутатът Петър Курумбашев. Преди това той се срещна в превозвачи в Добрич.

По думите му се иска шофьорите да не спят в камионите, договорите, които носят в себе си, включително и трудовите, да бъдат преведени на няколко езика. Друго изискване било те да имат агент в съответната държава. „Това не е проблем за една фирма, която има 300 камиона. Но за фирма, която е с пет или два камиона е смъртоносно”, коментира евродепутатът.

Искало се още шофьорите да се прибират на всеки три седмици, което било невъзможно. Според Курумбашев, това означава фирмата да бъде обречена на фалит. Той коментира, че по въпроса Европа не е единна - западните държави искали това, а източните - не. „А Чехия казва: Всъщност може да е добре за нас, защото българите трудно ще се прибират от Германия до България и ще поотпаднат от бизнеса. А чехите лесно ще се прибират от Германия до Чехия, защото просто ще минават границата”, сподели евродепутатът.

И допълни: „Това го казвам, за да усетите европейския дух на солидарност и европейския дух на лицемерие. Смея да се шегувам, че когато е бил основаван ЕС духът е бил по-голям от тялото. Пък сега тялото е понараснало, а духът е поизчезнал”.