5 естествени лека за лошо храносмилане

Ключът към доброто здраве се крие в здравето на храносмилателната система. Доброто усвояване на хранителни вещества и детоксикацията на организма са ключови за правилното му функциониране.

5 естествени лека за лошо храносмилане

Има храни и техники, които са подчертано благоприятни за състоянието на храносмилателната система. Ето кои са те:



- Дъвчете добре храна си. Това е добре познато правило, но доста хора не го прилагат. В същото време може да се каже, че храносмилането започва в устата, защото в слюнката се съдържат ензими, които подпомагат усвояването на храната и облекчават работата на стомаха.

- Храни с ферментация – кисело зеле, кисело мляко, кефир – полезните бактерии, които се съдържат в тях, подобряват умението на организма да извлича необходимите му хранителни вещества от храните.

- Приемът на една чаена лъжичка чист ябълков оцет, разтворен в половин чаша вода ще подобри храносмилателните способности на тялото ви. Важно е обаче оцетът да е нефилтриран, непастьоризиран и по възможност с органичен произход. Внимание! Избягвайте ябълков оцет, ако имате язва на стомаха.

- Консумирайте повече растителни храни. Животинската храна е по-трудно смилаема. От друга страна в растенията има фибри, които засилват храносмилателните процеси и помагат за изхвърляне на отпадъците от тялото.

- Пийте ментов чай. Той е познат като верен приятел на здравия стомах от много години и за това си има причина. Помага при подуване на стомаха и при лошо храносмилане.