Ревю на сватбени облекла от миналия век в "Двореца" в Балчик

Модели пременени в традиционни сватбени облекла и съвременни булчински рокли ще разходят през времето гостите на „Двореца” в Балчик. Събитието ще се проведе в на 20 април в 11 часа в Нимфеума.

Ревю на сватбени облекла от миналия век в "Двореца" в Балчик

От най-дълбока древност хората честват празника на създаване на семейството. Хилядолетията са окичили този празник със странни обичаи и символични обреди и постепенно той е придобил все по-голямо значение у всички народи. Сватбата, чрез комплекс от ритуали и действия, отразява по своеобразен начин един важен преход в живота на човека, промяна в личностния и социален статус, отделяне от едно семейство и начин на живот и приобщаването му към друго.


Традиционната българска сватба е една съвкупност от предхристиянски ритуали, които народът ни е съхранил през вековете. Какъв е бил сватбения обичай в добруджанския край преди и може ли да се направи паралел със сега съществуващите? Как е изглеждала сватбената одежда преди 100 години и какво представлява сватбената рокля сега? Какво е имало на трапезата в деня на сватбеното тържество? Отговорите на тези въпроси можете да научите на 20 април в 11 часа на Нимфеума в „Двореца” в Балчик.